Dimedia Dimedia Dimedia Dimedia Dimedia Dimedia Dimedia Dimedia Dimedia Dimedia Dimedia

Nove tehnologije, udobniji stanovi u Splitu

Na razmeđu između imperativa za brzim ritmom života i potrebe za odmorom u mirnom okružju doma, suvremeni čovjek stavlja projektante i graditelje stanova pred nove izazove. Tek kombinacijom novih tehnologija i pomno odabrane lokacije dobivamo stanove koji zadovoljava sve visoke zahtjeve modernog stanovanja: optimalno korištenje prostora, energetsku učinkovitost te povećanu udobnost i sigurnost stanovanja.

Sve se više traže prostori koji su u stanju pružiti visoku kvalitetu stanovanja te ne čudi što raste prodaja stanova u Splitu koji kombinacijom više elemenata mogu prilagoditi mikroklimu i atmosferu u stambenom prostoru željama i potrebama stanara. Pametan stan pruža iznimno veliku udobnost jer povezivanjem elektronike u jedinstveni sustav stanarima omogućuje da jednostavno upravljaju rasvjetom, grijanjem i hlađenjem, roletama, audio i video opremom, ali i svim sigurnosnim sustavima. Tehnologija u takvim stanovima, racionalnim korištenjem prirodnih resursa poput sunčeve energije, pruža mogućnost vođenja odgovornog stanovanja.

Za život vrlo povoljni, stanovi u Splitu s ugrađenim novim tehnologijama imat će znatno manje troškove grijanja i hlađenja od klasično građenih stanova. Pored njihove energetske učinkovitosti, novi stanovi primjer su održive gradnje i zbog korištenja ekoloških građevnih materijala.

Smatramo da stanovi na Mediteranu u koje su implementirane moderne tehnologije gradnje i korištenja stana, pružaju ono najbolje od stanovanja. Izvrstan primjer su Fundamentini stanovi u Splitu: smješteni u jednom od najsunčanijih dijelova srednjeg Mediterana s ugodnom submediteranskom klimom, predstavljaju sretan spoj prirode i tehnologije te primjer ekološkog stanovanja.

U njih je ugrađena tehnologija pametnog stana koja sve multimedijalne sadržaje i elektroniku u kućnoj mreži, uključujući i regulaciju temperature, povezuje u jedinstven sustav kojim stanar upravlja pomoću univerzalnog daljinskog upravljača. Ta urbana vila u Splitu, čija je klimatizacija riješena pomoću dizalice topline koja solarnu energiju pretvara u toplinsku, jedinstvena je i zbog svoje ventilirane fasade koja pruža bolju izolaciju i sprječava širenje požara. Fasada je obložena keramičkim pločama Marazzi koje pružaju zaštitu od vanjskih utjecaja i pridonose zvučnoj i toplinskoj izolaciji, a da su pri gradnji korišteni samo najbolji materijali svjedoči i šesterokomorna PVC stolarija koja pruža visoku protuprovalnu zaštitu, toplinsku i zvučnu izolaciju te je vodootporna i samogasiva.

Zbog izvrsne izolacije, racionalnog korištenja prirodnih resursa te automatskog reguliranja topline, stanovi u zgradi na Žnjanu odlikuju se niskom potrošnjom energije (manji troškovi grijanje i hlađenja) čime zadovoljavaju visoke ekološke standarde. Čak 2700 sunčanih sati godišnje, blizina mora te vrhunska tehnologija savršen su spoj i vizija koju su imali Fundamentini arhitekti želeći kreirati stan po mjeri suvremenog čovjeka.