Zašto uspješni brendovi koriste Instagram Stories


Instagram Stories
12.09.2019

Instagram Stories je značajka Instagrama predstavljena 2016. godine kao prilika korisnicima da podijele zanimljive trenutke svog dana, bez brige o pretrpavanju Instagram profila. 

Ovu novost korisnici Instagrama odlično su prihvatili, a nakon uvođenja Story objava korisnici su dnevno aktivni u aplikaciji čak 8 minuta duže. Korisnici Instagrama Story objave doživljavaju kao priliku da se povežu s prijateljima u realnom vremenu. Story objave korisnicima pružaju mogućnost da budu autentičniji, da vide autentičan, nefiltriran te zabavan i razigran sadržaj. 

Instagram Stories sastoje se od pojedinačnih ili niza vertikalnih fotografija ili videa koji se prikazuju kao slideshow. Prikaz svake stranice traje 10 sekundi zatim se prikazuje sljedeća. Cijeli set nestaje 24 sata nakon objave. Želite li zadržati Story objavu na vašem profilu možete ju dodati u arhivu i ona će ostati prikazana na vrhu vašeg profila. Umjesto na feedu pratiteljima se Story objave prikazuju u posebnoj rubrici. 

Instagram Stories prilika su za promociju koju je prigrlio velik broj brendova. Trećinu najpregledavanijih Instagram Story objava čine objave brendova, a čak 40% korisnika Instagrama postalo je zainteresiranije za brend ili proizvod nakon što su ga vidjeli u Story objavama. Instagram Storeis generiranju puno više direktnih poruka od feed objava. 

 

Prednosti korištenja Instagram Story objava za brendove

Korisnici društvenih mreža sve ih češće koriste kao izvor informacija o proizvodima i uslugama u procesu donošenja odluke o kupnji. Instagram Story objave tako postaju prilika da potencijalnim kupcima na kreativan način predstavite svoje proizvode, usluge i zadovoljne kupce. 

Uz pomoć Instagram Stories imate priliku približiti korisnicima teme vezane uz brend i industriju u kojoj poslujete te izgraditi odnos povjerenja s potencijalnim kupcima. Story objave je jednostavno i zabavno kreirati bez posebnih tehničkih zahtjeva. Dovoljan je samo mobilni uređaj s instaliranom Instagram aplikacijom. 

Na Story objave možete dodavati niz interaktivnih elementa koji objave čine zabavnijim. U objavi možete kreirati anketu, dodati pitanja, pokrenuti razgovor, postaviti odbrojavanje do nadolazećeg eventa, dodati gifove. Osim toga, možete dodati kratak tekst, lokaciju, hashteg, označiti prijatelja ili poslovnog partnera. Instagram gotovo svaki dan dodaje nove mogućnost stoga ih se nemojte bojati istraživati. Veličinu, boju i položaj elemenata koje dodajete možete jednostavno prilagoditi i uklopiti u izgled objave. 

U Story objavama možete objavljivati niz kratkih videa koje možete snimiti i urediti direktno u aplikaciji. U sklopu Instagrama dostupne su zabavne aplikacije za kreiranje videa poput Boomeranga i Superzooma. 

 

Zašto uključiti Instagram Stories u strategiju komunikacije na društvenim mrežama

Aktivnost brandova na Instagramu intenzivno raste, što znači da su vaši konkurenti sigurno već aktivni. Upravo zbog sve veće aktivnosti brendova Instagram nudi niz njima prilagođenih funkcionalnosti. Story objave pružaju priliku influencerima i brendovima da ispričaju svoju priču kroz interaktivan i zabavan sadržaj. 

Brendovi koriste Instagram Stories kako bi promovirali proizvod, dijelili zanimljiv i informativan sadržaj vezan uz brend, povećali svijest o brendu te povećali interakciju s korisnicima.
Korištenje Instagram Story objava može značajno povećati interakciju s korisnicima. Danas preko 500 milijuna Instagram računa koristi opciju Story objava, a otkad su Story objave uvedene aktivnost korisnika u aplikaciji značajno je porasla. 

Instagram Stories doprinijele su značajnom rastu korištenja direktnih poruka, Instagram Direct tako je postao jedna od popularnih aplikacija za slanje poruka. 

 

Idealne prilike za korištenje Instagram Story objava 

Instagram Story objave prilika su da vaš brend ili tvrtku približite vašim korisnicima kroz opušteniju i osobniju komunikaciju. Idealne prilike za korištenje Instagram Story objava mogu biti vezane uz predstavljanje i promociju proizvoda, objavu novosti ili najavu članka na blogu, dijeljenje atmosfere iz ureda ili s korporativnog eventa u stvarnom vremenu. 

Želite li ispričati priču vašeg brenda koristeći Instagram Story važno je znati što i kako objavljivati da biste privukli pažnju vaših potencijalnih kupaca. 

Da biste objavljivali pravi sadržaj morate razumjeti tko su vaši idealni followeri i što oni smatraju zanimljivim Instagramu objavama. Uvijek imajte na umu da je Instagram prvenstveno vizualna mreža te se potrudite da vaš sadržaj bude atraktivan i kreativan. 

Nešto se novo događa u industriji u kojoj poslujete? Pripremate vijesti ili blog objavu o tome? Iskoristite Instagram Story da to najavite. 

Budući da korisnici doživljavaju Story objave kao priliku da se povežu s prijateljima u realnom vremenu te vide autentičan i nefiltriran sadržaj podijelite s njima dio atmosfere i zanimljive trenutke iz vašeg ureda

Pripremate li korporativni event Story objava idealno je mjesto za da ga najavite. Na objavu možete dodati naljepnicu s odbrojavanjem do eventa te omogućiti korisnicima dodavanje podsjetnika. Za vrijeme trajanja eventa iskoristite Story objave za dijeljenje atmosfere i najsvjetlijih trenutaka s pratiteljima.

Planirate lansirati novi proizvod na tržite? Najavite to u Story objavi. Koristeći Story objave također možete promovirati proizvode koje već imate u ponudi na nov, zanimljiviji i zabavniji način. 

 

Trkovi za kreiranje Story objava

Instagram Story objave prilagodite zakonitostima platforme kako bi se što jednostavnije i prirodnije uklopile s ostalim objavama. Osim platformi, izgled i sadržaj Story objava prilagodite vašim pratiteljima. 

Najveća prednost Story objava su interaktivni elementi koji followere potiču na angažman. Jednostavno ih je dodati i prilagoditi. Iskoristite njihove prednosti i potaknite korisnike na interakciju. Na Instagram Stories dodajte elemente koji potiču interakciju. Uključite ankete, postavite pitanja, potaknite na razgovor. Poigrajte se i s drugim elementima poput lokacije, teksta, hashtagova.

Dodajte swipe up opciju ako je moguće. Ovu opciju moći ćete dodati ako imate verificiran Instagram račun kao javna osoba ili vaš poslovni profil prati više od  10.000 followera. 

Instagram Stories su dinamične objave koje se brzo izmjenjuju, stoga neka budu kratke i jasne. Nemojte zatrpavati korisnike s previše teksta i stranica objave.

Instagram Story objave idealna su prilika da svojoj komunikacijskoj strategiji na društvenim mrežama pridodate jedinstven sadržaj koji potiče korisnike na interakciju. Uspješni brendovi već ih odavno koriste te je vrijeme da i vi počnete slijediti njihov primjer. 

Trebate li pomoć oko vođenja Instagram profila i kreiranja zanimljivih objava slobodno kontaktirajte Dimedia internet marketing tim