Kada objavljivati na društvenim mrežama?


Objave na društvenim mrežama
01.08.2019

Pitanje kada je najbolje vrijeme za objavu na društvenim mrežama provlači se otkad brendovi koriste društvene mreže kao promotivni kanal. Mnoga istraživanja provedena kako bi pružila odgovor na to pitanje došla su do različitih rezultata. Što zapravo vodi do zaključka da univerzalno najbolje vrijeme za objavljivanje sadržaja na društvenim mrežama ne postoji.

Promjene u algoritmima news feeda društvenih mreža dovele do promjena koje brendovi moraju prihvatiti kako bi se njihove objave našle na feedu korisnika. Što spomenute promjene na društvenim mrežama znače za sve one koji ih koriste u svrhu promocije? Kako se izboriti za prisutnost na news feedu korisnika? Što i kada objavljivati na društvenim mrežama? Odgovore saznajte u nastavku. 

 

Promjene news feed algoritama društvenih mreža

Promjene Facebook news feed algoritma dovele su do toga da se sadržaj na news feedu korisnika više ne prikazuje kronološkim redom objave već u skladu s interesima svakog pojedinog korisnika. Na sličan način funkcioniraju algoritmi Instagrama i LinkedIna.

Facebook news feed algoritam analizira navike i interese korisnika te u skladu s tim odlučuje koji će im sadržaj prikazati na feedu. Bliski prijatelji korisnika te sadržaj prema kojem su pokazali interes igraju bitnu ulogu pri određivanju sadržaja koji će im se ubuduće prikazivati na feedu. 

Zahvaljujući ovim promjenama, Facebook preferira prikaz sadržaja stranica koje dijele koristan sadržaj pred stranicama koje dijele bezvrijedne, takozvane clickbait objave. Prema reakcijama korisnika Facebook otkriva koji sadržaj i s kojih stranica su prepoznali kao koristan te detektira slične objave i prikazuje ih na news feedu korisnika. 

Dakle, što kvalitetniji sadržaj objavljujete to će on vjerojatnije i češće biti prikazan na news feedu korisnika. Vaše objave moraju privući reakcije korisnika u obliku reagiranja na objavu korištenjem Facebook reakcija, likeanja, dijeljenja ili komentiranja. To su signali koji algoritmu govore da vaše objave korisnici smatraju zanimljivima i korisnima. 

Promjene koje su se dogodile ne znače da trebate nasumično objavljivati različit sadržaj. Naprotiv, ova promjena znači da je danas još važnije pomno planirati objave na Facebooku i drugim društvenim mrežama. 

 

Kada objavljivati na društvenim mrežama?

Aktivnosti na društvenim mrežama moraju biti sastavni dio pomno isplanirane marketinške strategije. U skladu s tim treba planirati objave. Postoje određene smjernice koje vam mogu pomoći pri odluci o tome kada objavljivati sadržaj na društvenim mrežama.

 

Objavljujte onda kada je vaša publika najaktivnija

Alat koji vam može pomoći da odredite najbolje vrijeme za objavu je pregled statističkih podataka. Društvene mreže imaju precizne statističke preglede koje vam govore puno o vašoj publici te ćete uz pomoć njih lako zaključiti kada je najbolje vrijeme za objave te što je najbolje objavljivati. 

Facebook Insights u rubrici „Posts“ sadrži informacije o dijelu dana i danima u tjednu kada su pratitelji vaše stranice najaktivniji. Iskoristite te informacije i na temelju njih planirajte vaše aktivnosti.

 

Objavljujte onda kada je objava relevantna 

Pojedine objave na društvenim mrežama imaju smisla samo ako su pravovremeno objavljene. Ako, primjerice, organizirate PR event osigurajte da na njemu budi prisutan član vašeg tima zadužen za upravljanje društvenim mrežama te da za vrijeme trajanja eventa dijeli zanimljive objave. 

Korisnici društvenih mreža vrlo dobro reagiraju na pravovremen i aktualan sadržaj. U online svijetu, ono što se dogodilo ujutro već do večeri je stara vijest, stoga se potrudite da na vašim stranicama korisnici mogu pronaći pravovremen sadržaj. 

 

Faktori i o kojima ovisi najbolje vrijeme za objavu na društvenim mrežama

Najbolje vrijeme za objavu na društvenim mrežama vaše tvrtke može ovisiti o nizu faktora. Neki od njih su:

  • Industrija u kojoj poslujete
  • Geografska lokacija na kojoj se nalazi vaša publika
  • Navike korištenja društvenih mreža vaše publike
  • Kada je vaša publika online
  • Algoritmima društvenih mreža

Planiranju objava na društvenim mrežama pristupite strateški. Istražujte vašu publiku, njihovo ponašanje i pratite reakcije na vaše objave. Analizirajte prikupljene statističke podatke te na temelju njih donosite odluke. Kreirajte kalendar objava na društvenim mrežama koji je u skladu s vaši drugim marketinškim aktivnostima. Poštujte zakonitosti industrije u kojoj poslujte te navike vaših fanova.

Premda na postoji univerzalan odgovor na pitanje koje je vrijeme najprikladnije za objavljivanje  na pojedinoj društvenom mreži, prateći ove smjernice možete doći do odgovora koji savršeno odgovora vašoj tvrtki.

Trebate li pomoć u planiranju i provođenju aktivnosti na društvenim mrežama obratite se Dimedia timu za digitalni marketing