Kako SEO optimizirati YouTube video


YouTube SEO
21.11.2019

S razvojem koncepta inbound i content marketinga postalo je jasno da samo objaviti određenu količinu sadržaja nije dovoljno. Sadržaj mora biti optimiziran kako bi dosegao pravu publiku. 

U početku se uglavnom radilo o tekstualnom sadržaju, no sadržaj danas više nije ograničen samo na pisanu riječ. Sadržaj se može kreirati u različitim oblicima poput vizualnog sadržaja, podcasta i videa.

Video je trenutno najpopularniji oblik sadržaja, a YouTube je najpopularnija video platforma, prvenstveno zato što kreatorima omogućuje da jednostavno predstave svoj sadržaj širokoj publici. 

YouTube trenutno ima dvije milijarde aktivnih korisnika (izvor: Statista) koji svakog dana generiraju milijarde pogleda i ukupno pogledaju milijardu sati videa (izvor: YouTube). Čak 79% korisnika interneta ima YouTube račun (izvor: Datareoprtal). 90% korisnika otkrije nove proizvode i brandove na ovom kanalu (izvor: Think with Google), no tu priliku koristi samo 62% tvrtki koje na YouTubeu objavljuju sadržaj (izvor: Buffer). Svake minute na YouTube se uploada čak 500 sati novog video sadržaja (izvor: Tubefilter). 

U manje od 15 godina svog postojanja ova je platforma značajno narasla po broju korisnika i količini uplodanog sadržaja. Danas je YouTube druga najpopularnija društvena mreža, nakon Facebooka. Nemojte zanemariti ogroman potencijal ove platforme. No, da bi baš vaš video došao do ciljane publike mora biti pravilno optimiziran. 

Kako optimizirati YouTube video za postizanje većeg broja pregleda:

  • Video file imenujte koristeći ključnu riječ
  • Ključnu riječ prirodno iskoriste u naslovu videa
  • Optimizirajte opis videa
  • Iskoristite prvih 100 znakova opisa da kažete sve što je važno, uključite CTA i linkove
  • Koristite tagove povezane s temom
  • Kategorizirajte vaš video
  • Dodajte prilagođenu thumbnail fotografiju 
  • Iskoristite elemente za povećanje gledanosti vašeg kanala

 

Optimizacija po ključnim riječima

Optimizacija po ključnim riječima prema kojima će korisnici pretraživati YouTube tražilicu izuzetno je važna kako bi im se u moru raznolikog sadržaja prikazao baš vaš video.

Prije svega definirajte ključne riječi. O čemu je video? Kako on odgovara na pretragu, pitanje, problem ili namjeru korisnika? Korisnici rijetko pretražuju nazive tvrtki, brandova ili proizvoda. Kao i kod optimizacije za Google vodite se namjerom korisnika, njegovim pitanjem ili problemom.

Nakon što ste definirali za koje ćete ključne riječi optimizirati video koristite ih u samom nazivu video filea prije nego što ste ga uplodali na YouTube. Tako primjerice, ako je vaš video sadrži savjete za uređenje doma, ključna riječ je savjeti za uređenje doma, a video prilikom spremanja na računalo nazovite: savjeti-za-uredenje-doma.

YouTube ne vidi što je na videu, no može pročitati iz naziva datoteke te tako zaključiti je li video relevantan za određenu ključnu riječ.

O naslovu videa uvelike ovisi koliki će broj pregleda imati. Važno je da bude zanimljiv te da u njega prirodno uklopite ključnu riječ. Pri traženju YouTube videa prva stvar koja zaokupi pažnju korisnika je naslov videa. O naslovu ovisi hoće li korisnik kliknuti na video ili ne. Naslov mora biti privlačan, jasan i koncizan.

Poželjno je da naslov što preciznije odgovara pretrazi korisnika. Dužina naslova također je važna. Naslov ne bi trebao biti predug, otprilike do 60 znakova s razmacima kako ne bi bio odrezan u rezultatima pretrage.

Opis videa još je jedan važan element koji trebate optimizirati prema ključnim riječima. Opis videa može maksimalno sadržavati do 1000 znakova s razmacima, no korisnici prvenstveno žele pogledati video. Umjesto da trošite vrijeme na pisanje dugačkih opisa koje nitko neće pročitati, fokusirate se na prvih 100 znakova. 

Prvih nekoliko redaka opisa videa, otprilike 100 znakova, prikazuje se ispod videa, a da bi pročitali više kosnici moraju kliknuti na „Show More“. Iskoriste te odmah vidljive prve retke i recite što je važno, koristite ključne riječi, dodajte linkove prema vašoj web stranici i jasan CTA.

Opis videa možete iskoristiti kako bi u njega napisali video transkript, što je posebno korisno ako je vaš video edukativan. Video transkript pozitivno utječe na optimizaciju, gledateljima omogućuje lakše praćenje i razumijevanje. 

 

Koristite tagove i kategorije videa

Prema sadržaju vašeg videa odredite kako ćete ga kategorizirati. Prema određenim kategorijama videa, YouTube će ga grupirati s drugim sličnim sadržajem i tako ga prezentirati skupini zainteresiranih korisnika. 

Prema kategorijama YouTube uključuje video sadržaj na play liste i liste preporučenog sadržaja za korisnike tako vaš video može doseći veći dio publike koja spada u vašu ciljnu skupinu. 

Osim kategorija, preporuča se i korištenje tagova (popularnih ključnih riječi) kako bi i korisnicima i YouTubeu bilo jasno što sadrži vaš video. No, pazite da tagovi koje koristite zaista odgovaraju vašem videu. Korištenje nepovezanih tagova može biti penalizirano. 

 

Dodajte prilagođenu naslovnu fotografiju i elemente za povećanje broja gledatelja

Thumbnail ili naslovna fotografija vašeg videa prvo je što korisnici vide dok pregledavaju rezultate pretrage. Naslov videa i naslovna fotografija direktno utječu na broj klikova i broj pregleda videa. 

Pri postavljanju videa na YouTube možete odabrati naslovnu sliku između nekoliko automatski generiranih. No, iskustvo je pokazalo da se među najuspješnijim videima nalazi čak 90% onih s prilagođenom naslovnom fotografijom. 

Osim naslovne fotografije i završni screen je bitan. Takozvani „end screen“ omogućuje vam da zadnjih 5 do 20 sekundi vašeg videa iskoristite za promociju. Možete dodati end screen videa kojim ćete promovirati vaš kanal, dugi video sadržaj, potaknuti korisnike da se pretplate ili promovirati web stranicu (dostupno članovima Partner Programa). 

Osim na kraju videa, pozive na akciju i promotivne poruke možete uključiti u video koristeći „kartice“. Kartice su notifikacije koje se pojavljuju u prikazu videa. Mogu se koristiti za promociju branda, proizvoda, drugih videa ili YouTube kanala.

Može odabrati razne tipove kartica. Kartice najbolje djeluju kada se koriste uz pisani CTA te relevantan video sadržaj. 

YouTube se razvio u mrežu na kojoj je lako kreirati i dijeliti sadržaj i upravo zbog toga ima velik broj korisnika i objavljenog sadržaja. Zbog velike količine sadržaja na mreži koji iz minute u minutu značajno raste SEO optimizacija sadržaja koji dijelite o presudne je važnosti za njegovu vidljivost. 

Dimedia tim stručnjaka za internet marketing može vam pomoći oko SEO optimizacije sadržaja, vođenja društvenih mreža i digitalnog oglašavanja. Obratite nam se