Zašto koristiti Facebook live objave


Facebook live objave
05.12.2019

Facebook live je funkcionalnost ove društvene mreže predstavljena još 2016. godine koja korisnicima omogućuje emitiranje uživo korištenjem kamere računala ili mobilnog uređaja. Facebook live odlično je prihvaćen i postao je popularan oblik objava.

Live objave učinkovit su alat za povećanje interakcije između branda i korisnika. Publika voli ovakav tip objava zbog njihove neposrednosti i autentičnosti. Live objave su interaktivan i zabavan način povezivanja s publikom u stvarnom vremenu. Kada emitirate možete odrediti publiku koja prati live video te direktno komunicirati s njom putem komentara.

Osim što korisnici obožavaju live objave, one pozitivno utječu na Facebook algoritam te ostvaruju šest puta više interakcija od običnih video objava. Najbolje od svega je to što ne zahtijevaju velika ulaganja osim malo vaše kreativnosti i vremena, a za emitiranje vam je dovoljan samo mobilni uređaj i Facebook aplikacija.

Pored svih navedenih prednosti nema razloga da Facebook live objave ne uvedete u vaš kalendar aktivnosti na društvenim mrežama.

Kako koristiti Facebook live

Da biste emitirali uživo s vaše Facebook stranice u opcijama objave odaberite ikonicu kamere uz koju piše „Live“ ili „Uživo“, dopustite pristup kameri vašeg uređaja te uredite pravila privatnosti.

Napišite zanimljiv i privlačan opis videa kako biste privukli što veći broj gledatelja. Da bi emitiranje bilo zabavnije dodajte filtere, označite lokaciju s koje emitirate ili druge profile s kojima je vaše emitiranje povezano.

Kliknite gumb za početak emitiranja i uživo ste pred vašom publikom. Po završetku kliknite gumb za kraj emitiranja.

Nakon završetka emitiranja video ostaje u vašim objavama, a kao i svaki Facebook post i live video možete naknadno uređivati. Uredite opis videa i u njega dodajte link prema vašoj web stranici.

Prije emitiranja ne zaboravite provjeriti stabilnost internetske veze te ispravnost kamere i mikrofona. Idealno bi bilo kada biste bili u mogućnosti emitirati dok ste spojeni na WiFi, no ako se nalazite na mjestu s kojeg to nije moguće 4G mreža je također uredu.

Da biste provjerili kako funkcionira vaša oprema, osvjetljenje u prostoriji i slično te kako će vaš video izgledati javno postavite postavke live objave tako da ju možete vidjeti samo vi. Napravite testno emitiranje te se uvjerite da je sve savršeno prije nego krenete live.

Facebook live - objava s računala

Facebook live objava, desktop

Facebook live - objava s mobilnog uređaja

Facebook live, mobile

Kako postići veću interakciju s publikom tijekom live objava

Da biste postigli veći organski doseg i veću interakciju s publikom pridržavajte se sljedećih savjeta.

Planirajte vaše live objave i najavite ih unaprijed. Prije svega razmislite o svrsi, ciljevima i učestalosti objava uživo. Planirajte kada ćete emitirati, odakle i na koju temu.

Da bi vaši pratitelji znali da ćete emitirati uživo i mogli se pridružiti gledateljima najavite to unaprijed objavama na Facebooku i drugim društvenim mrežama. Najavite vrijeme i temu emitiranja. Pozovite publiku da se pretplati na primanje notifikacija o vašim live objavama.

Emitirajte uživo barem 10 minuta kako bi se što veći broj gledatelja uspio priključiti. Kroz emitiranje potaknite gledatelje da se uključe komentarima te odgovorite na svaki obraćajući se svakom korisniku imenom. Broj komentara još je jedan indikator koji Facebook algoritmu govori o relevantnosti vaše objave. Osim na komentare, gledatelje potaknite na likeanje i dijeljenje vaše objave, to je također vrlo pozitivan signal Facebook algoritmu.

Dok emitirate uživo budite kreativni, spontani i opušteni. Ne brinite zbog sitnih lapsusa i grešaka. Publika voli ovakve tipove objava zbog njihove neposrednosti i prirodnosti.

Udružite snage s influencerima i pozovite ih da gostuju u vašem emitiranju ili ugostite druge pojedince zanimljive vašoj publici.

Prednosti Facebook live videa za promociju

Facebook live objave vrlo su važne novom Facebook algoritmu. Ove popularne objave povećavaju angažman korisnika i povoljnu utječu na prikazivanje vaših objava na njihovom feedu.

Facebook live objave su zabavan i interaktivan način za uspostavljanje odnosa s publikom, povezivanje s korisnicima te predstavljanje priče vašeg branda. Kroz redovite i planirane live objave imate priliku izgraditi autentičan i neposredan odnos s korisnicima.

Odlična vijest za sve vas koji razmišljate o uključivanju Facebook live objava u vašu komunikacijsku strategiju je to da se radi o vrlo jednostavnom i besplatnom alatu za direktnu komunikaciju s publikom.

Želite li vaš digitalni marketing podignuti na višu razinu Dimedia tim je tu da vam u tome pomogne. Osim vođenja stanica na društvenim mrežama možemo vam izraditi web strancu, kreirati sadržaj za nju te voditi oglašavanje. Što god trebali, slobodno nam se obratite.