Održavanje web stranice – zašto je važno?


Održavanje web stranice
27.06.2019

Redovito održavanje web stranice od presudne je važnosti za njeno pravilno i sigurno funkcioniranje. Ako ste mislili da posao vezan uz web stranicu završava u trenutku njene objave, moramo vas razuvjeriti, tada tek počinje. 

Da bi web stranica bila sigurna i učinkovita potrebno je redovito pratiti njen rad te implementirati potrebna unaprjeđenja u skladu s najnovijim tehnološkim, tehničkim i sigurnosnim standardima. 

Pravilno održavana web stranica je sigurna i funkcionira besprijekorno. Prilagođena je najnovijim sigurnosnim standardima te tehnološkim promjenama. Brzo se učitava na svim uređajima, usklađena je s čestim promjenama algoritama tražilica te je u skladu s tim i njen sadržaj redovito ažuriran. 

 

Što bi sve održavanje web stranice trebalo uključivati

Održavanje web stranice podrazumijeva kontinuirano praćenje njenog rada, otkivanje i otklanjanje grešaka te nadogradnju funkcionalnih i sigurnosnih unapređenja. Održavanju web stranice treba pristupiti konzistentno i dosljedno. 

Redovito održavanje web stranice trebalo bi uključivati implementaciju sigurnosnih unaprjeđenja, funkcionalnih poboljšanja, ažuriranje i dodavanje novog sadržaja kao i prilagodbu promjenama algoritama tražilica.

Samo održavana i potpuno funkcionalna web stranica može biti podrška vašem poslovanju i predstaviti vas u najboljem svijetlu vašim korisnicima i partnerima. 

 

Sigurnosna unapređenja

Sigurnost vaše web stranice svakako bi trebala biti na prvom mjestu, stoga se među najvažnijim stavkama održavanja svakako moraju naći sigurnosna unapređenja. 

Web stranice izložene su raznim sigurnosnim rizicima. No, postoji niz aktivnosti koje bi se trebale provoditi u sklopu održavanja da bi web stranica uvijek bila sigurna.

 

Implementacija SSL certifikata

Ako je vaša web stranica označena kao nesigurna odnosno njena adresa počinje s http, trebate implementirati SSL certifikat kako bi bila usklađenja Googleovim sigurnosnim standardima, bila rangirana na tražilicama te korisnicima pružila sigurnost podataka. 

SSL certifikat osigurava da se sva razmjena osjetljivih podataka putem web stranice provodi kroz siguran sustav. SSL je naziv za šifriranje osjetljivih podataka, a njegova glavna zadaća štititi povjerljive osobne i financijske podatke korisnika.

Web stranica zaštićena SSL certifikatom počinje s https te osigurava korisnicima zaštitu njihovih osobnih i povjerljivih podataka poput podataka o kreditnim karticama i sl.

 

Backup web stranice

Osigurajte vašu web stranicu od gubitka podataka redovitim provođenjem backupa stranice. Backup najnovije verzije web stranice pruža vam sigurnost u slučaju da nešto pođe po zlu. Nastali problemi jednostavnije će biti otklonjeni, a najnovija verzija vaše web stranice bit će vam i dalje dostupna. 

 

Redoviti update

Redoviti plugin update unaprjeđuje sigurnost i funkcionalnost web stranice, optimizira njenu brzinu te općenito unaprjeđuje njen rad. 

Osim pluginova, važno je da kod i struktura web stranice budu u skladu s najnovijim standardima kako bi stranica besprijekorno funkcionirala. 

 

Čišćenje nepotrebnih dokumenta i sadržaja

S vremenom se na vašoj web stranici može nakupiti velik broj nepotrebnih dokumenta i drugog sadržaja. Takav sadržaj opterećuje web stranicu, usporava njen rad te može dovesti do rušenja stranice.

Kako bi sadržaj na vašoj web stranici uvijek bio ažuran te kako bio se ona učitavala optimalnom brzinom, s vremena na vrijeme potrebno je obrisati junk filove, zastarjele dokumente i spam komentare. 

 

Malware scan

Osim računala, malware može zahvatiti i web stranice te učiniti značaju štetu. Malware može promijeniti izgled i sadržaj vaše web stranice, preusmjeriti korisnike na štetne stranice, loše utjecati na SEO te ukloniti vašu web stranicu s Googlea i drugih tražilica. 

Kako biste sveli na minimum mogućnost da vaša stranica bude zahvaćena malwareom osigurate redoviti update svih potrebnih elementa, uklonite sve junk filove i redovito provodite malware scan cijele web stranice. 

 

Održavanje jakih lozinki

Lozinke su često na meti hakerskih napada, a lozinka za upravljanje vašom web stranicom nipošto ne bi smjela dospjeti u krive ruke. Stoga, ne samo da je važno odabrati jaku i jedinstvenu lozinku već ju je potrebno redovito mijenjati. 

 

Postavljanje Firewalla

Postavljenjem Firewalla na web stranicu povećavate njenu sigurnost. Firewall sprječava loše botove da pristupe vašoj web stranici te odbija moguće hakerske napade. 

 

Funkcionalna unapređenja

Kontinuirana funkcionalna unapređenja važna su za pravilan rad web stranice. U sklopu održavanja važno je provoditi stalna testiranja kako bi se otkrile i otklonile greške. Redovito provjeravajte rade li pravilo svi linkovi i sve forme na web stranci.

Brzina učitavanja stranice važna je ne samo zbog korisnika već i zbog rangiranja na tražilicama. Provođenje testova brzine učitavanja otkriva učitavala li se stranica optimalnom brzinom te koje sve probleme treba otkloniti. 

 

Održavanje web stranice, Dimedia

 

Važnost održavanja web stranice za SEO optimizaciju

Kontinuirano održavanje web stranice, ažuriranje i dodavanje novog sadržaja te prilagođavanje promjenama Google algoritma ključan je dio SEO strategije.

Google želi svojim korisnicima pružiti relevantan i nov sadržaj, stoga stranice koje redovito ažuriraju i objavljuju nov sadržaj nagrađuje boljom pozicijom na tražilici. Osim toga, algoritmi tražilica često se mijenjaju te tome treba prilagoditi web stranicu. 

Web stranicu važno je periodično analizirati korištenjem pouzdanih SEO alata da bi se otkrile i otklonile SEO greške koje vas koštaju bolje pozicije na Googleu. 

 

Zašto održavanje web stranice povjeriti profesionalcima

Najvažniji dio posla vezan uz vašu web stranicu tek počinje nakon što je ona objavljena.

Da bi web stranica besprijekorno funkcionirala redovno odražavanje je obavezno. Samo takva web stranica može:

  • biti podrška marketinškim aktivnostima
  • posjetiteljima pružiti najbolje korisničko iskustvo 
  • ostvariti visoku poziciju na tražilicama

Većinu potrebnog održavanja web stranice nećete biti u mogućnosti odraditi sami. Stoga, taj dio posla prepustite stručnjacima. 

Održavanje web stranice nije nepotreban trošak već nužan „servis“ uz kojeg ćete biti sigurni da će vaš web biti funkcionalan i siguran u svakom trenutku.

Dimedia tim izrađuje i održava efikasne, responzivne i SEO optimizirane web stranice. Slobodno nas kontaktirajte